شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲
 

اختصاصی/ مصاحبه با کارگردان فیلم دزدان دریایی اقیانوس هند

دزدی دریایی پدیده ای نیست که دوران آن دیگر به سر آمده باشد. با تماشای فیلم دزدان دریایی اقیانوس هند می‏توان دریافت که مورد حمله دزدان دریایی قرار گرفتن یکی از دغدغه های دریانوردان ایرانی است. مستند "دزدان دریایی اقیانوس هند" روز چهارشنبه از شبکه یک سیما پخش شد و به همین بهانه سامانه خبری سازمان بنادر و دریانوردی در مورد این فیلم و نحوه ساخت آن با حسام دهقانی، کارگردان و تهیه کننده فیلم به گفتگو نشسته است.
اختصاصی/ مصاحبه با کارگردان فیلم دزدان دریایی اقیانوس هند


پوستر فیلم

- اصلا چه شد که تصمیم گرفتید فیلمی‏در مورد دزدان دریایی بسازید؟ در واقع چه عاملی باعث شد دزدان دریایی برای شما اهمیت پیدا کند؟

خبرهای متعددی که از حملۀ دزدان دریایی به کشتی های تجاری حکایت می‏کرد، باعث شد نسبت به این موضوع کنجکاو شوم. پس از انجام اندکی تحقیق متوجه شدم این پدیده در سالهای اخیر به شدت گسترش پیدا کرده و مبالغ درخواستی دزدان دریایی هم با هر بار گروگان گیری بیشتر می‏شود. جالب اینکه آنها موفق شده اند منطقۀ تحت فعالیت خود را تا اندازۀ بسیار زیادی گسترش دهند. اینکه چه عواملی باعث شد تا برخی ساحل نشینان سومالی به دزدی دریایی – که شغل بسیار سخت و پر خطری هم هست – روی بیاورند. اینکه این دزدان دریایی به چه شکل فعالیت می‏کنند وچطور قادرند چند صد مایل دورتر از سواحل سومالی به کشتی های عبوری حمله کنند و اینکه کشور ما برای مقابله با این پدیده چه راهکارهایی را اندیشیده، از جمله مواردی بود که باعث شد ساخت فیلمی‏مستند دربارۀ دزدان دریایی را آغاز کنیم.

-  فیلم برداری چقدر به طول انجامید؟

طرح اولیه اردیبهشت سال گذشته ارائه شد و از همان زمان فاز پیش تولید (عمدتاً شامل تحقیقات و همچنین انجام هماهنگی های لازم جهت تصویربرداری) را شروع کردیم. تحقیق، جمع آوری اطلاعات و نگارش فیلمنامه حدود سه ماه به طول انجامید و در نهایت اواخر مرداد وارد فاز تولید (تصویربرداری) شدیم. پس از یکماه تصویربردای و گردآوری فیلم های آرشیوی مورد نیاز، تدوین و صداگذاری شروع شد که نهایتاً اواسط آذرماه نسخۀ نهایی فیلم آماده بود. مراحل مربوط به بازبینی و کسب مجوزهای لازم جهت پخش از تلویزیون هم تا اواخر بهمن ماه به طول انجامید تا اینکه بالاخره فیلم 23 فروردین امسال از شبکه یک پخش شد.

فیلم 22

- هزینه ساخت فیلم چقدر بود؟

برآورد ما از هزینۀ تولید با آنچه در ابتدا تصویب شد و آنچه نهایتاً در اختیار گروه قرار گرفت تا اندازۀ زیادی اختلاف داشت. برای ساخت این فیلم هشت میلیون تومان بودجه در اختیار مدیر تولید قرار گرفت که با توجه به هزینه های معمول تولید یک فیلم 40 دقیقه ای، نیاز به تحقیقات گسترده و همچنین سفر یک هفته ای گروه به بندرعباس ناچار شدیم بسیاری از ایده ها و برنامه هایمان را تغییر دهیم یا به کلی لغو کنیم.

فیلم 11

- برای ساخت فیلم به کدام مناطق رفتید و با چه نهادهایی طرف بودید؟ برای مثال آیا روی آب هم بودید؟

بخشی از تصویربرداری در تهران و بخشی دیگر در منطقۀ یکم نیروی دریایی ارتش در بندرعباس انجام شد.

تصویربرداری، به هر شکل، از مصاحبه گرفته تا ضبط نماهای عمومی‏از بندر و کشتی ها، نیاز به هماهنگی های متعدد با دستگاه های مختلف دارد. هماهنگی های پیچیده ای که ممکن است در برخی موارد فیلمساز را به کلی از انجام یا اتمام پروژه ناامید کند!

در فیلم "دزدان دریایی اقیانوس هند" می‏بایست هماهنگی های لازم با شرکت ملی نفتکش ایران، بخش های مختلف صدا و سیمای مرکز خلیج فارس، انجمن سینمای جوان مرکز بندرعباس، نیروی انتظامی، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی، سازمان عقیدتی سیاسی منطقۀ یکم نداجا، شیلات بندرعباس و... انجام شود که خوشبختانه  علیرغم برخی مشکلات اولیه، موفق شدیم کار را تا انتها پیش ببریم.

فکر می‏کنم اگر دستگاه های مرتبط بدانند که همکاری آنها با گروه های تولیدی تا چه حد در کیفیت فیلم نهایی تاثیرگذار است، بیشتر از حالت فعلی همکاری خواهند کرد.

 

- آیا یک دزد دریایی را از نزدیک دیدید؟

برنامۀ اولیۀ ما بدین شکل بود که گروه تصویربرداری با یکی از ناوهای نیروی دریایی تا خلیج عدن و آب های سومالی همراه شود و از حوادثی که ممکن بود در آن ماموریت پیش بیاید بطور مستند فیلمبرداری کند، که بنا به دلایلی که اشاره کردم چنین کاری میسر نشد. البته گروه تلویزیونی نیروی دریایی و تصویربرداران نداجا فیلم های بسیار خوبی در اختیار ما قرار دادند که در این مستند مورد استفاده قرار گرفته است.

ما همچنین موفق شدیم به کمک یکی از دوستان، تصاویر و عکس های اختصاصی جالبی از موزۀ علوم دریایی دانمارک بدست آوریم که نمایشگاهی را در رابطه با دزدان دریایی بر پا کرده بود. در این نمایشگاه برخی اشیاء، پول و سلاح های بدست آمده از دزدان دریایی به نمایش درآمده بود که در فیلم نشان داده می‏شود.

- حامی‏مالی فیلم چه نهادی است؟

حامی‏مالی این فیلم گروه تولید برنامه های مستند سیاسی صدا و سیما است که از طرح های مستند فیلمسازان جوان حمایت می‏کند. مدیران جوان، کارشناسان حرفه ای و فضای صمیمانه ای در این گروه وجود دارد که در کمتر فضای تولید مشابهش را دیده ام. من به غیر از این فیلم سه مستند دیگر به نام های "شما 9 میلیون دلار برنده شده اید!"، "استاکس نت" و "فارکس" را هم با حمایت این گروه ساخته ام که از تلویزیون پخش شده اند. همینجا باید از زحمات جناب آقای حمیدرضا حاتمی، مدیر گروه، تشکر کنم که بدون حمایت های ایشان شاید امکان ساخت و نمایش "دزدان دریایی اقیانوس هند" به هیچ عنوان فراهم نمی‏شد.

- اتفاق و تجربه جالب توجهی در زمان ساخت فیلم رخ داد که بخواهید نقل بفرمایید؟

تمام لحظات تولید یک فیلم تجربه است و خاطره... حتی تمام سختی هایی که گروه در زمان ساخت متحمل می‏شوند، بعد از اتمام کار تبدیل می‏شود به خاطراتی شیرین و به یادماندنی.

در این فیلم، سفر به بندرعباس در اوج گرمای تابستان، سوار شدن بر ناو غول پیکرخارک و بازدید از قسمت های مختلف آن، از تجربیات جالبی بود که برایمان تازگی داشت.

فیلم 44

- همانطور که در تیرز فیلم گفته شد، بسیاری گمان می‏کنند که دزدی دریایی مربوط به فیلم ها می‏شود، به نظرتان چه نکته ای در مورد دزدان دریایی سومالی جالب توجه است که بتواند برای خوانندگان نیز جالب باشد؟

همانطور که می‏دانید کسانی که بعنوان دزدان دریایی در آب های سومالی فعالیت می‏کنند اغلب ماهیگیرانی بوده اند که بنا بر دلایلی (که در فیلم عنوان می‏شود) به اینکار روی آورده اند. جالب اینکه خود آنها و تقریباً تمام مردم سومالی به آنها به چشم یک "دزد" نگاه نمی‏کنند. بلکه آنها را قهرمانانی می‏دانند که سعی دارند حق مردم کشورشان را از کشتی های عبوری از آب های سومالی بگیرند. آنها معتقدند دولت سومالی اقتدار لازم جهت دریافت حق عبور از کشتی های خارجی را ندارد و به همین دلیل است که این کشور – که دارای یکی از بیشترین خطوط ساحلی دنیا هم به حساب می آید– تا این اندازه فقیر است. وقتی دزدان دریایی با پول حاصل از گروگانگیری به ساحل برمی‏گردند تا چند روز در دهکده شان جشن و پایکوبی بر پاست!                                                                                                                                                                                                                               نکتۀ دیگری که برای خود من بسیار جالب توجه می‏باشد این است که این دزدان دریایی از کجا مسیر، زمان دقیق عبور، ارزش محموله و مشخصات فنی  کشتی ها را می‏دانند که وسط اقیانوس هند، درست در موقعیت کشتی کمین می‏کنند و در فرصت مناسب به آن حمله می‏کنند؟ شاید این موضوع رازی باشد که به این زودی ها فاش نشود...

۲۷ فروردین ۱۳۹۱ ۱۲:۲۹
اخبار خارجی |

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید